U Osnovnoj školi Bijaći 11. listopada održana je 8. Srdelijada, proslavljeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Svjetski dan hrane. Ova tradicionalna manifestacija postala je dio prepoznatljivog identiteta škole, a ovogodišnja tema posvećena je Morskim kornjačama ‒ zaštićenim i ugroženim vrstama Jadranskog mora.

Program je započeo riječima dobrodošlice ravnateljice Jadranke Šošić koja je pozdravila sve okupljene te izrazila radost zbog već tradicionalnog održavanja ovog projekta koji u prvi plan ističe more i sve njegove blagodati te obvezu svih nas da more i bogatstvo podmorja čuvamo kao izniman resurs našega podneblja. Istaknula je da je Srdelijada započela spontano te da je naša obveza jer živimo uz more, moru i njegovu plavom svijetu s bogatom podmorskom florom i faunom posvetiti pažnju koju zaslužuje. Projekt je započeo sa srdelom, hraniteljicom Jadrana koja je bila krovna tema prve Srdelijade. U svim idejama pa tako i u ovoj, svoj su doprinos dali djelatnici škole koji su u realizaciju uključili brojne učenike i učenice.

Pohvale manifestaciji u ime grada Kaštela i Gradskog vijeća uputila je predsjednica kaštelanskog Gradskog vijeća Doris Grgurin, a u ime Splitsko-dalmatinske županije riječi pohvale uputio je i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu Igor Stanišić rekavši kako se Županija kao osnivač ponosi školom Bijaći, njezinim projektima i uspjesima. Iz njemačkog pobratimskog grada Lindlara 8. Srdelijadi nazočio je i Otto Püschel, umirovljeni učitelj koji je gotovo od samih početaka bio uključen u međunarodnu suradnju škola i razmjenu kaštelanskih i lindlarskih učenika.

U zanimljivom programu sudjelovali su učenice i učenici razredne nastave. Školski zbor Bijaćki slavuji izveo je pjesmu More, more kojom je nastupio na festivalu Mali Split. Ivan Cinotti Cima otpjevao je svoju poznatu pjesmu Srdela Blues pridajući manifestaciji vedar i opušten ton. Učiteljica u mirovini Vanja Aranza pridružila se izvođačima i na simpatičan način recitacijom o nekadašnjem svladavanju plivačkog umijeća pomoću tikvica plivarica, podsjetila je na davna vremena, a dodatno je obogatila program svojom tradicionalnom odjećom 'opasanom' tikvicama plivaricama oko struka. Kao gost pjesnik nastupio je dugogodišnji prijatelj OŠ Bijaći Nađan Dumanić koji je publiku oduševio svojim čakavskim stihovima o moru. 

Likovna izložba u školskom predvorju posvećena morskim kornjačama privukla je veliku pažnju. Učenici su s puno truda i ljubavi crtali kornjače, a izložbu su pripremile učiteljica likovne kulture Bruna Carev Kukavica i učiteljica razredne nastave Mirjana Dražin. Članovi Biološko-ekološke grupe i Eko grupe pod vodstvom predmetne nastavnice Anđeline Lukas, izradili su prigodnu prezentaciju o morskim kornjačama koja je prikazana svim učenicima škole. 

Održane su dvije edukativne radionice na kojima su učenicima vrijedne informacije o zaštiti mora i njegovih stanovnika. Onu posvećenu morskim kornjačama vodila je Natalia Mladineo iz splitskog Prirodoslovnog muzeja i zoološkog vrta. Druga radionica obradila je temu ekologije riba s naglaskom na srdelu, a održala ju je Jasna Šiljić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. 

Uz recitacije i glazbene točke, održane su i radionice poput one o soljenju srdele, koju je vodio Živko Dražin iz Ribe Dražin. Likovnu radionicu slikanja vinorelom vodio je akademski umjetnik Draženko Pačalat. Radionice su omogućile učenicima da na praktičan način dožive i nauče nešto novo o običajima i tradiciji.

Nakon programa, u opuštenom ozračju, učenici, učitelji i gosti okupili su se i uživali u bogatoj zakuski s ribljim specijalitetima koju su pripremili kuhari uz podršku učitelja. Osim slanih i slatkih delicija, posebno se istakla srdela na sto načina, koja je ponosno krasila stol. Za pripremu srdela na gradelama pobrinuli su se školski domari, u suradnji s članovima Udruge Gabine.

Srdelijada je još jednom dokazala svoju vrijednost kao edukativni i društveni događaj koji spaja učenike, učitelje, roditelje i širu zajednicu u zajedničkom slavljenju tradicije i prirode koja nas je bogato darivala svojim ukusnim i vrijednim plodovima.