Fišijada se tradicionalno održava u našem domu svake godine u listopadu. Zapravo je to natjecanje u kuhanju fiša između učenika iz osam domova slavonske regije. U natjecanju sudjeluju Srednjoškolski đački dom Osijek, Učenički dom „Hrvatskoga Radiše” Osijek, Učenički dom Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Trgovački dom Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas Osijek, Učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Republici Hrvatskoj, Đački dom Požega, Đački dom Pakrac i domaćini, Dom učenika Vukovar.
Svaka ekipa sastoji se od učenika i odgajatelja. Budući je ovo natjecanje, izrazit ćemo se u sportskom žargonu i reći da svaka ekipa ima jednaku startnu poziciji. To znači da svaki dom dobije drva, kotlić, ribu, luk i začine, zapravo sve što je potrebno da bi se skuhao fiš. Svi sudionici kreću s kuhanjem u isto vrijeme. Ekipe prema svojim receptima i uz pomoć svojih odgajatelja kuhaju fiš. Isto tako, pojedine ekipe imaju svoje tajne sastojke i zapravo svaka ekipa ima svoj jedinstveni način na koji kuha fiš tako da na kraju imamo u osam kotlića osam različitih fiševa. Za one koji ne znaju, fiš je tradicionalno jušno jelo u našim krajevima. Netko ga zove i fiš-paprikaš. Kuha se od više vrsta ribe, u kotliću iznad vatre.
Cilj Fišijade je poticati kvalitetne međuljudske odnose, suradnju i povezanost učenika unutar doma, ali i povezanost s učenicima iz drugih domova. Uz to, želimo na taj način poticati razvoj kreativnog izražavanja i osobnog doprinosa u oblikovanju života u domu te razviti osjećaj za važnost očuvanja tradicije i pripadnosti sredini iz koje dolazimo. U realizaciju Fišijade uključeni su svi učenici i djelatnici Doma učenika Vukovar.
Pripreme za Fišijadu počinju već u rujnu, s početkom školske godine. Same pripreme uključene su i u program adaptacije novih učenika na dom. Na kreativnim radionicama izrađujemo ukrase za uređenje domskog prostora s naglaskom na tradiciju. Isto tako, učenici donose tradicijske predmete od svojih kuća kojima ukrašavamo naš prostor. Na sam dan Fišijade naši učenici sudjeluju u pripremanju prostora za kuhanje fiša, a neke učenice imaju ulogu domaćica koje dočekuju goste i pomažu im da dobiju sve što im je potrebno za spravljanje fiša. Dok se fiš kuha, atmosfera je vesela pa se uvijek zapjeva i zapleše. Nakon što fiš bude gotov u svim kotlićima, učenici u posebne zdjelice stavljaju svoje fiševe koje ocjenjuje stručno nepristrano povjerenstvo izabrano slučajnim odabirom između odgajatelja ili ravnatelja, kuhara i iskusnih ribiča. Do proglašenja najboljeg fiša ne zna se tko je skuhao koji fiš jer su zdjelice pod šifrom. Prva tri najbolja fiša dobiju priznanje i nagradu.
Nakon proglašenja, skuhani fiševi pojedu se uslast. Osim kuhanja fiša, na dan Fišijade organiziramo izlet edukativnog karaktera. Ove godine napravili smo malu iznimku jer se Fišijada održavala 18. listopada, kada je Dan kravate u Republici Hrvatskoj pa smo prije kuhanja na kratkoj radionici sve sudionike podučili, a neke samo podsjetili kako se veže kravata.
Kako kaže stara vukovarska izreka: Tko se jednom napije Vuke i najede štuke, uvijek se vraća u Vukovar, tako će se i svi naši prijatelji vratiti iduće godine na još jednu Fišijadu.