Raphael von Thiessen iz Ureda za gospodarstvo i inovacije kantona Zürich potvrdio je da je umjetna inteligencija korištena za ocjenjivanju domaćih zadaća u pet odvojenih škola u regiji. Petomjesečni pilot-projekt koji je nedavno završen, prvi takav u Švicarskoj, bio je dio šire studije kojoj je svrha bila doznati kako se tehnologija može koristiti i regulirati i drugim kantonima, od tehnologije 'Smart Parking' u Frauenfeldu do provjere zadaća i ocjenjivanja ispita u Zürichu. Tijekom probnog razdoblja učenik bi kod kuće riješio zadaću, fotografirao bi rad mobilnim telefonom ili tabletom te fotografiju spremio u predviđenu aplikaciju, koju je razvila švicarska tvrtka Herby Vision. Te se informacije zatim automatski šalju učiteljima, koji potom mogu poslati povratne informacije učeniku. 

Von Thiessen kaže da su reakcije učenika i učitelja dosad vrlo pozitivne. Jedna od učiteljica uključenih u pilot-projekt rekla je da su djeca samostalno koristila aplikaciju. Nakon što je sustav umjetne inteligencije provjerio njihovu zadaću, ona je trebala samo poslati povratne informacije učenicima na temelju njihovih rezultata, a zadovoljna je jer je to dodatno vrijeme mogla iskoristiti za planiranje lekcija i njihovo oblikovanje prema pojedinačnim potrebama učenika. 

Međutim, i dalje postoji zabrinutost radi zaštite podataka i načina na koji bi ih obrađivala treća strana. U vlastitom vodiču „Innovation Sandbox”, Ured za gospodarstva piše da postoji hitna potreba za jasnim smjernicama kako bi se osiguralo odgovorno i učinkovito integriranje umjetne inteligencije u obrazovni sustav. Voditeljica Ureda Carmen Walker Späh rekla je da želi da kanton Zurich bude na čelu razvoja umjetne inteligencije te da su ispitivanja provedena u školama osmišljena kako bi se vidjelo na koji se način industrija može regulirati na pozitivan način. Dodala je da umjetna inteligencija ubrzano prodire u naše živote i mijenja naše društvo i gospodarstvo te da je ovaj razvoj neizbježan. ()

Prema I am expat