Gotovo tristo sudionika okupilo se na drugom velikom okupljanju FERConnect u organizaciji Alumni odbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i Veleposlanstva Francuske Republike u Hrvatskoj. Poseban gost bio je francusko-američki stručnjak za umjetnu inteligenciju dr. Luc Julia, glavni direktor za znanost Renault Grupe i sukreator Appleova glasovnog asistenta SIRI, čiji je razvojni tim i vodio. Jedan je od sto najutjecajnijih francuskih inženjera u digitalnom svijetu, koji stoji iza desetaka patenata, a u uspješnici „Umjetna inteligencija ne postoji” dekonstruirao je mit o umjetnoj inteligenciji. Upravo je to bila tema i predavanja, koje je velik broj posjetitelja slušalo stojeći, budući da je amfiteatar bio popunjen do posljednjeg mjesta. Događanju je prisustvovao veleposlanik Francuske Republike u RH Fabien Fieschi.

,,Kažem da umjetna inteligencija ne postoji upravo zato što je mnogo pozornosti usmjereno prema tome što ona jest, a što nije. Kad govorim o umjetnoj inteligenciji koja ne postoji, govorim o holivudskoj, znanstvenoj fantastici, Terminatoru. Svi ti filmovi prikazuju nešto što nije stvarnost. Dakle, ta umjetna inteligencija ne postoji, ali, naravno, mnogo je umjetne inteligencije koja postoji. To nisu te velike nevjerojatne stvari koje će zamijeniti ljude”, objasnio je dr. Julia u opuštenoj atmosferi u krcatoj dvorani D1, gdje je nekoliko puta i nasmijao okupljene. Podijelio je i mnogobrojne korisne informacije iz područja umjetne inteligencije, primjerice da je ChatGPT otprilike 64 posto točan (odnosno 36 posto netočan) te da autonomna vožnja nikada ne će postojati. Nakon predavanja, dr. Julia i prof. dr. sc. Hrvoje Džapo vodili su zanimljivu raspravu jedan na jedan, popraćenu brojnim pitanjima publike. 

Mladen Pejković, predsjednik Alumni odbora FER-a (Atlantic Grupa), objasnio je značenje i vrijednost gostovanja ovakvih uglednih stručnjaka za alumni zajednicu: „Osim već poznatih programa mentorstva kojim pokušavamo pomoći mladim studentima i profesionalcima, programa zaklade kojom pomažemo studentima slabijeg imovinskog stanja, programa u kojem pojačavamo veze između gospodarstva i Fakulteta, alumni zajednica posvećena je i organiziranju događanja u sklopu kojih se dijeli znanje i jača suradnja s Fakultetom, kao i događanja koja šalju važne poruke u vrijeme industrijske revolucije, koje mogu stvoriti određenu društvenu korist.”

Gostovanje dr. Julije savršeno se uklopilo kao podloga za organiziranje FERConnecta, već uspješno započete priče o okupljanju alumna, istaknuo je dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas. „Veleposlanstvo Republike Francuske u sklopu programa Znanstvenoga studenog nudilo je gostovanja vrhunskih francuskih znanstvenika i stručnjaka. Mi smo se javili za suradnju te smo organizirali gostovanje dr. Julije u sklopu naših aktivnosti alumni zajednice. Aktualna tema umjetne inteligencije uvijek je atraktivna, a zanimljiva je i zato što povezuje tehnološku i društvenu domenu”, rekao je Bilas, naglasivši važnost razmjene stručnjaka između različitih država te pokretanja zajedničkih inicijativa.

U čast suradnje s francuskim veleposlanstvom, u Galeriji FER-a sljedećih deset dana bit će izložena pop-up izložba „Parlez-Vous Science?” sa zanimljivim ilustracijama i pričama o važnim događajima i znanstvenicima te doprinosima francuske znanosti svijetu kakvog poznajemo danas.