To je projekt koji promiče organski uzgoj bilja, uzgoj izvornog domaćeg voća i povrća, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Lijepe Naše.

Prošle se sezone (2023.) u ovaj projekt uključila i naša Područna škola Josipa Jedvaja u Vrbnu u kojoj se u posljednje tri godine intenzivno radi na uređenju okoliša škole te u tradicijskom vrtu u blizini škole. Školski vrt usmjeren je na organski uzgoj starih sorti povrća i cvijeća, a ograđen je starinskim plotom od šiblja. Najuređeniji i najljepši vrtovi svake se godine nagrađuju, a naša se škola prijavila u kategoriji Početnici budući da smo se tek uključili u projekt.

Prosudbeno povjerenstvo posjetilo je našu školu u lipnju prošle godine te su naš rad pohvalili i ocijenili vrt i okoliš škole kao lijepo uređenu i skladnu cjelinu. Prosudbeno povjerenstvo činile su: Đurđica Čočić (voditeljica projekta), Dobrila Kraljić (krajobrazna arhitektica) i Vesna Švec-Hercigonja (redateljica).

Svečano proglašenje pobjednika bilo je sredinom ožujka u zgradi Hrvatske radiotelevizije, a nazočili su joj i predstavnici naše škole. Dobili smo priznanje za najboljeg početnika u prošloj sezoni, što nam je velika motivacija za daljnji rad.

Važno je napomenuti da u školskome vrtu i u okolišu škole rade gotovo svi učenici, ali i roditelji koji nam pomažu u nabavci sjemenja i sadnica. Osim vrta, vodi se briga i o školskomu voćnjaku, cvijeću te o hotelu za kukce. Dovršavaju se radovi vezani i za učionicu na otvorenom tako da će u nekoj bliskoj budućnosti vizualni izgled našeg okoliša biti jedinstven i poseban.

U travnju su nas posjetili i učenici iz Italije u sklopu projekta Erasmus te su obradili jednu gredicu na kojoj su zasijali mahune. Bili su oduševljeni ovom aktivnošću te im naši učenici redovito šalju fotografije rasta i razvoja mahuna.

Može se zaključiti da i učenike i nas učitelje rad u vrtu i okolišu škole oplemenjuje i opušta, ali nas povezuje i s ostalim stanovnicima ovog malog mjesta te stvara nova poznanstva i prijateljstva. Učitelji koji su se posebno angažirali u tom projektu jesu Danijela Marković, Mirjana Lonjak, Berislav Njegovec, Ana Ernoić i Ivan Loparić.