Dječji vrtić „Ivanić Grad” već nekoliko godina surađuje s Udrugom „Psi vodiči”. Njihov tim odnosno slijepa osoba sa psom vodičem i trener pasa, dolazi nam u goste te djeca na radionici imaju priliku vidjeti i čuti kako psi vodiči prolaze proces obuke koja traje oko dvije godine. Ovaj edukativni događaj omogućava djeci da iz prve ruke vide kako psi vodiči pomažu slijepim osobama u kretanju i obavljanju svakodnevnih aktivnosti te kako njihova prisutnost može znatno poboljšati kvalitetu života. 

Trenerica pasa objašnjava djeci ovaj proces koji započinje kada su psi još štenad i uključuje osnovnu socijalizaciju i poslušnost. Kako bi se pripremili za svoje specifične zadatke, psi uče kako sigurno voditi slijepe osobe u različitim situacijama, kao što su prelazak ulica, izbjegavanje prepreka i kretanje kroz gužve. Uče specifične vještine poput „ciljanog hodanja”, gdje se psi usmjeravaju prema određenim odredištima na temelju uputa svog vlasnika. Također, uče kako reagirati na verbalne upute i koristiti intuitivno donošenje odluka kako bi osigurali sigurnost svog vlasnika. Djeca su tijekom posjeta imala priliku vidjeti demonstraciju ovih vještina, što je za njih bilo posebno zanimljivo i edukativno.

Jedna od najvažnijih uloga pasa vodiča je pružanje sigurnosti i samostalnosti slijepim osobama. Psi vodiči omogućuju svojim vlasnicima da se slobodnije kreću i sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima bez stalne potrebe za pomoć drugih ljudi. Djeca su saznala kako psi vodiči mogu prepoznati i izbjeći prepreke te kako pomažu u navigaciji u složenim okružjima. Saznali su kako psi vodiči mogu voditi svoje vlasnike javnim prijevozom, u kupnju, na posao i druge aktivnosti, čime se povećava njihova samostalnost, mobilnost, a time i kvaliteta života.

Osim fizičke pomoći, psi vodiči također pružaju emocionalnu podršku svojim vlasnicima. Prisutnost psa vodiča može smanjiti osjećaj izolacije i anksioznosti te povećati samopouzdanje slijepih osoba. Djeca su imala priliku razgovarati sa slijepom osobom koja je podijelila svoju osobnu priču o tome kako joj je pas vodič promijenio život, što je dodatno naglasilo važnost ovih životinja.

Također, djeca su imala priliku komunicirati sa slijepom osobom i psom, što im je pomoglo da razviju empatiju i razumijevanje prema osobama s invaliditetom. Posjet dječjem vrtiću bio je iznimno edukativan i inspirativan događaj za djecu, uz interaktivne demonstracije i osobne priče. Djeca su naučila o važnosti pasa vodiča u svakodnevnom životu slijepih osoba. Ova iskustva ne samo da su obogatila dječje razumijevanje o ulozi psa vodiča, već su također potaknula razvoj empatije i poštovanja prema različitostima. Ovakvi su događaji od iznimno važni za podizanje svijesti i stvaranje inkluzivnog društva.