Knjige

Likovi istaknutih hrvatskih pedagoga

Ante Vukasović

Monografija Likovi istaknutih hrvatskih pedagoga prof. dr. sc. Ante Vukasovića sadrži životopise i analize djela sedam hrvatskih pedagoga koji su, svaki u svoje doba, djelovali od sredine 19. st. pa sve do 80-ih godina 20. st., a to su Ivan Filipović, Vjekoslav Koščević, Stjepan Matičević, Pavao Vuk-Pavlović, Stjepan Pataki, Zlatko Pregrad i Pero Šimleša. Autor opisuje organiziranje i usavršavanje hrvatskoga učiteljstva i razvitak pedagogije na Sveučilištu u Zagrebu, upozoravajući na dvije skupine pedagoga o kojima piše te ih smješta u hrvatsku pedagošku i društvenu stvarnost. Kada je riječ o organiziranju hrvatskoga učiteljstva koje je polovicom 19. st. bilo razjedinjeno i neorganizirano, o stručnom i pedagoškom usavršavanju učitelja, te o upoznavanju s jačanjem i širenjem ideja nove škole i reformne pedagogije u Europi i svijetu, autor opisuje dvojicu istaknutih predstavnika tih nastojanja, a to su Ivan Filipović i Vjekoslav Koščević. U drugoj su skupini pedagozi koji su pridonosili razvoju pedagogije i njezinoj samostalnosti kao znanosti o odgoju na Sveučilištu u Zagrebu te znanstveno-nastavno djelovali na njemu, jačali teorijsku pedagogijsku misao u Hrvatskoj, bili zagovornici tadašnjih suvremenih ideja, primjerice kulturne i vrijednosne pedagogije, stvarali teoriju odgoja i nova samostalna odgojna područja te afirmirali didaktiku i metodiku, a to su Stjepan Matičević, Pavao Vuk-Pavlović, Stjepan Pataki, Zlatko Pregrad i Pero Šimleša.

Djelo prof. dr. sc. Ante Vukasovića prvo je djelo iz povijesti pedagogije posvećeno istaknutim hrvatskim pedagozima napisano u samostalnoj Hrvatskoj. Ta mu činjenica već daje važno mjesto u hrvatskoj pedagoškoj literaturi. Međutim, knjiga je posebna što upućuje na nacionalnu potrebu uvažavanja pozitivne hrvatske pedagoške baštine, na odgojno-vrijednosnu tradiciju koju su stvarali uzorni hrvatski pedagozi, a koja je bila u nekim vremenima hrvatske povijesti prešućivana i zanemarivana. Knjiga će značajno popuniti spoznaje povijesti pedagogije u Hrvatskoj o pedagozima i njihovim djelima koji su teorijski i praktično utjecali na razvoj pedagogije, njezinu autonomiju te povijest pedagogije i školstva.

 


Izvadci iz recenzija


Svojim sadržajem monografija profesora Ante Vukasovića bit će korisno i zanimljivo štivo širokom krugu čitatelja, osobito studentima pedagogije, učiteljima, profesorima i svima onima koji se na bilo koji drugi način bave odgojem i obrazovanjem mlade generacije. Uvjeren sam da će monografija naći dostojno mjesto u svim knjižnicama naših škola i fakulteta koji odgajaju, obrazuju i osposobljavaju buduće učitelje svih vrsta škola. Pisana je jasnim i razgovijetnim jezikom, stilom pedagogijskoga pisca kakvim se A. Vukasović već predstavio hrvatskoj pedagoškoj javnosti. Čitatelji će imati potpun i jasan uvid u život i djelo naših značajnih pedagoga od polovice 19. i tijekom 20. stoljeća. U svakom slučaju monografija je važan prilog povijesti našega školstva i osobito povijesti nacionalne pedagogije.
                Dr. sc. Josip Markovac, prof. emer.

 

Knjiga Likovi istaknutih hrvatskih pedagoga profesora Ante Vukasovića svakako je dobrodošla i potrebna. Naša je povijest pedagogije, na veliku žalost, u priličnoj zapuštenosti i zanemarenosti. Na pet Odsjeka za pedagogiju gdje se ona studira i poučava apsolutno je nedostatno njezino znanstveno istraživanje. Produkcija objavljenih rasprava, članaka i knjiga također je sasvim minimalna, zbog čega mnogi danas „otkrivaju” ono što je u pedagoškoj memoriji odavno poznato. Stoga, znajući da je danas teško broditi u otvorenom svjetskom globaliziranom „ludilu”, a da će u budućnosti biti još i teže, svesrdno preporučujem objavljivanje ove monografije jer će ona sigurno višestruko koristiti svim pedagoškim djelatnicima u odgoju i obrazovanju, a osobito studentima pedagogije te studentima učiteljskih i odgojiteljskih studija u Hrvatskoj.
               Prof. dr. sc. Vlatko Previšić

 

Pred nama je ostvarivanje nevjerojatno vrijedne ideje i zadaće da se objavi monografija o značajnim ličnostima hrvatske pedagogije i školstva. Osmišljeno i znanstveno pregledno u knjizi se iznose podatci o djelovanju odabranih stvaralaca nacionalne pedagogije u Hrvata. Nije prevelik broj tih velikana, stoga vrijedi poznavati njihovo djelovanje i one posebnosti na kojima se i zasniva naša pedagogija. Sve opisane ličnosti svojim su djelovanjem uistinu nezamjenjiv dio naše pedagoške baštine, a ona je značajni čimbenik nacionalne opstojnosti. Valja proučiti o njima napisano. Mora se to znati. Doista, prvi put nalazimo, i imat ćemo, u jednoj ediciji prikazane bitne korake našega pedagoškoga razvoja i procjenu osobnosti koje su stvarale temelje naše nacionalne pedagoške baštine.
               Prof. dr. sc. Valentin PuževskiISBN: 978-953-160-247-1

Opseg: 258 str Format: 15 x 22,5 cm  Uvez: meki Cijena: 110,00 kn 
 
Ubaci u košaricu

   

  

有些人说,刘燕酿制效果真的很棒吗?为什么这么不可思议呢粉嫩公主酒酿蛋?其实丰胸本来就不难,只要让乳腺通畅,整理身体,吸收胸部必要的营养物质丰胸产品,自然就会变大。另外,酿酒蛋丰胸的确历史悠久,有着五千多年的历史,除了长达七年的研究之外丰胸方法,有效果当然不是我的共享来到这里,感谢我的帮助和鼓励。如果想知道更多的话丰胸食物,可以咨询粉嫩公主酒酿蛋正品总代媛媛,变成大胸不是梦。

Moja košarica:

0 kom
0 kn
maillot nfl pas cherMaillot nba pas chermaillot de baseball pas chermaillot de hockey pas chermaillot foot pas cherChaussures de basket kobe pas cherstylo plume parker pas cherVente la perla pas cherRaquette Wilsonchemise Wood Woodvetement Boy-london pas cher